Bootjes op de hofvijver
Bootjes op de hofvijver

Bootjes op de hofvijver

Op 9 september 2014 voerden ouders, grootpuders en hun kinderen van een aantal Haagse basisischolen actie bij de hofvijver. Als protest tegen het falende vluchtelingenbeleid van de overheid, lieten kinderen hun zelfgemaakte bootjes drijven op de hofvijver. In deze bootjes zaten boodschappen die kinderen samen met hun juffen en meesters geschreven hadden. Na een flitsactie op social media gaven een hondertal kinderen gehoor aan de oproep om een bootje te vouwen en die te water te laten. Om aan de politiek te laten zien dat we vluchtelingen niet kunnen laten ronddobberen.

Bootjes op de hofvijver

Emotioneel PopUp Project

Bootjes op de hofvijver was een popupproject. In een week uit de grond gestampt op de hoge golven van rauw verdriet en morele verontwaardiging. Wie herinert het zich niet? Dat afschuwelijke beeld. De peuter die in 2014 dood aanspoelde op het strand. Neele, mijn jongste, was toen een peuter, mijn kinderen allemaal nog onder de 10. En tegelijkertijd was er dat grove debat dat werd gevoerd in Nederland. Stemmen die riepen (roepen) dat vluchtelingen gelukszoekers zijn. Uitvreters. Mijn hart brak. En mijn machteloosheid maakte me woedend.

De solidariteit van moeders

Ik merkte dat meer mensen behoefte hadden aan "iets doen". Een stem laten horen, spullen opsturen, geld inzamelen. En ook de problematiek bespreekbaar maken met je kinderen. Dit is onze wereld. Hun wereld! Wij moeders stonden aangeslagen op het schoolplein en bij de creche. We koesterden onze kinderen en zochten naar een manier om onze solidariteit uit te dragen naar al die andere moeders en hun kinderen. Zij aan zij stonden we aan de hofvijver. En het gaf troost en moed.

(Photocredits Sandra Stokmans)

Bootjes op de hofvijver Bootjes op de hofvijver

Andere projecten: