Maastricht aan Zee
Maastricht aan Zee

Unieke co-creatie voor iedereen

Het voor Tout Maastricht ontwikkelde programma Maastricht aan Zee richt zich op de samenwerking en co-creatie tussen kunstenaars en kinderen met een afstand tot cultuur. Een team van theatermakers, beeldend kunstenaars, muzikanten, dansers, skaters en kostuumontwerpers verbinden zich een week lang aan ca 75 kinderen. De meeste van hen behoren tot de kwetsbaren die het niet makkelijk hebben in het dagelijks leven. Zo werken we samen met armoedebestrijder The quiet Community en met het COA.

Het innovatieve van Maastricht aan Zee is dat kunstenaars en kinderen op gelijkwaardige basis samenwerken. De kinderen bepalen op eigenzinnige en unieke wijze hoe ze de opdracht willen vervullen. Dus wat willen ze maken en hoe dat eruit moet gaan zien. De kunstenaars begeleiden hen daarin en delen hun kennis en vaardigheden. Deze samenwerking leidt tot onverwachte oplossingen die raken en inspireren.

Maastricht aan Zee

Woelvis aan zee

Maastricht aan Zee start altijd met een jawdropping mooi vormgegeven openigsceremonie. Kinderen én de kunstenaars worden zo direct de wereld van Maastricht aan Zee in getrokken. Ook krijgen ze aan het begin van de week een gezamenlijke opdracht die rondom een verhaal is geconstrueerd. Het verhaal spreekt tot de verbeelding vor alle kinderen hergebruikten ze plastic voor het construeren van een zeetuin voor de Woelvis, bouwden ze een wakkermaakmachine tegen de macht van de boze tovenaar, hielpen een dolgedraaide circusdirecteur aan een nieuw circus en gaven ze dakloze dieren uit de stad een toevluchtoord.

En omdat de kinderen volledige vrijheid krijgen om hun eigen impulsen te volgen, vinden alle kinderen, ook degenen die zeggen “niets met cultuur te hebben” het ontzettend leuk. Meedoen aan Maastricht aan Zee is een week lang ondergedompeld worden in onbegrensde mogelijkheden. Geen idee is te gek om te worden uitgevoerd. Een uitgebreide voorraad aan materiaal en de betrokkenheid van enthousiaste makers geeft vorm aan al die wilde ideeën.

(photocredits Hans van Eijsden)

Maastricht aan ZeeMaastricht aan ZeeMaastricht aan ZeeMaastricht aan ZeeMaastricht aan Zee

Andere projecten: